Golden retriever – en älskvärd hundras

En av Sveriges vanligaste hundraser är den trevliga golden retrievern. Med sitt lugna och trygga beteende passar den både barnfamiljer och den enskilde individen. Det är en varmhjärtad ras som kräver mycket motion och har, som alla andra hundar, ett behov av att få träna sitt sinne genom att söka och lära sig olika uppgifter.

Väljer man att skaffa en golden retriever får man en vän som blir i genomsnitt 10-13 år, men den kan om den håller sin frisk, bli mycket äldre än så. Det är en stor ras med en mankhöjd på mellan 50 och 60 cm, tikarna är något mindre än hanarna. Vikten ligger på ett snitt mellan 25 och 32 Kilo, beroende på kön. En golden är känd för att ha en bra hälsa och även fast det finns en del ärftliga sjukdomar är det en mycket frisk hudras. Det är dock en ras som är väldigt glad i mat så att hålla koll på vikten med jämna mellanrum är ingen dum idé.

Tar du med din golden till vattnet får du räkna med att det blir stoj och lek. Den här hundrasen fullkomligt älskar vatten och är en utmärkt simmare med sin simhud mellan tårna. Simning är även bra för hundens leder. Vill du träna simning med din hund är det bra att ta på den en flytväst och antingen hålla hunden i flytvästen eller ha ett kortare band fäst på västen. Tänk också på att hunden måste vara kopplad mellan den 1 mars och 20 augusti.

Några gånger i hundens liv bör man hälsa på hos en veterinär. Det kan vara antingen för vaccination, kloklippning eller om hunden råkar bli sjuk. Ett annat problem som kan uppstå när hunden bli lite äldre är att den får problem med sina tänder. Man kan man göra åtgärder redan från början genom att borsta deras tänder dagligen, ge dem tugg-pinnar för det speciella ändamålet och gör en kontroll hos en veterinär om du ser att tandköttet börjar bli irriterat. Då du själv känner att det är dags för en kontroll av dina tänder kan du vända dig till distriktstandvarden.se för att få all den hjälp du behöver till en friskare munhälsa.

En golden retriever är en hund som är mycket hängiven sin ledare och vill ha ständig närhet. Att sköta om pälsen och borsta hunden är inte bara viktigt utan ger även en stund av kärlek och värme. Bli inte förvånad om din golden buffar på dig eller tar upp sin tass och krafsar dig lite på benet när du tycker att du borstat klart den. Hunden vill bara ha mer av din uppmärksamhet och ger sig inte förrän du fortsätter lite till, och lite till.

forma