Bada med hunden

De allra flesta hundar gillar att bada, och även om inte alla är så förtjusta i att just simma, så brukar de tycka om att i alla fall svalka tassarna i vattnet. Många hundar kan bada året om så länge det är öppet vatten, medan andra helst badar när det är varmt i luften. Men hur mycket hunden än gillar att bada finns det några saker man bör tänka på innan man släpper sin vovve lös i vattnet. Att bada är väldigt roligt, men också förknippat med vissa faror.

För det första bör man alltid hålla koll så att platsen där hunden ska bada tillåter hundar. Många stränder är enbart för människor och därför bör man inte låta hunden bada där. Om man inte har någon strand i närheten som är en särskild hundbadplats kan man oftast låta hunden bada vid en badplats som inte är officiell. Olika regler gäller för olika kommuner och det är alltid bäst att kolla upp vad som gäller i just ens egen kommun. På vissa ställen kan hunden få bada om den hålls i koppel till exempel.

När man väl har hittat ett lämpligt badställe åt hunden är det viktigt att den lärt sig att den inte får hoppa i utan tillåtelse. Träna hunden i att alltid söka ögonkontakt med dig som ägare och vänta på att du ger klartecken i att hoppa i. På det sättet får du en lydigare hund, och en chans att hinna se så att vattnet ser okej ut – grumligt vatten eller vatten med alger bör hunden inte få bada i. Till exempel så är algförgiftning mycket allvarligt och kan i värsta fall leda till att hunden dör inom en timme om den inte får vård i tid.

Efter badet behöver hunden torkas ordentligt för att inte drabbas av fukteksem vilket den kan få om den går runt och är blöt för länge. En hund som badar mycket riskerar också att drabbas av något som kallas för vattensvans, vilket innebär att svansen blir hängande på grund av en inflammation som kommer om hunden varit kall om bakdelen för länge. Var därför alltid noga med att torka pälsen efter badet.

Se också till att hunden inte är i solen för långa stunder eftersom det kan leda till solbränna, något som blir mycket smärtsamt. Håll hunden i skuggan så mycket som möjligt under tiden den inte badar och smörj in med solkräm om den har tunn päls.

Glöm inte heller att alltid ta med en rolig leksak för till hunden som den kan leka med i vattnet. Hos shopello.se kan du enkelt hitta olika sorters hundprodukter som kan passa till just din hund. Med en leksak, lite extra vatten att dricka och en handduk är du och din hund förberedda för en trevlig stund på stranden.

forma