Hur hjälper man en sörjande hund?

Precis som människor kan djur känna stor sorg. Det finns flera anledningar till att en hund sörjer, men det vanligaste är att de har förlorat en familjemedlem eller t.ex. ett annat husdjur som har funnits i familjen. Det är således inte bara du som ägare som kommer att sörja om en av dina hundar dör, den andra hunden kommer också att känna en stor sorg. Det finns dock sätt som du kan finnas där och hjälpa din sörjande hund att må bättre och ta sig vidare.

När en närstående eller familjemedlem dör är det mycket som måste ordnas. De kvarlevande måste t.ex. kontakta en begravningsbyrå i Malmö för att få vägledning, rådgivning och även juridisk hjälp om så önskas. Med djur ser processen annorlunda ut. När en hund dör behöver man först och främst kontakta en veterinär. Därefter får du själv bestämma om du vill begrava hunden själv eller om du vill ha hjälp med kremering.

Tecken på en sörjande hund

Hur vet man då om en hund sörjer? Det finns tydliga tecken på att din kvarlevande hund inte mår bra och saknar sin vän. Precis som hos oss människor kan hunden tappa aptiten, matvägra och kanske även vara väldigt trött och hängig. Det är inte heller ovanligt att hunden drar sig undan mer och inte vill ha lika mycket tillgivenhet som tidigare. Har din hund varit väldigt social kan du även här se om hunden gärna drar sig för att vara med och hänga som vanligt.

Att en hund sörjer är i sig ingenting som är farligt, men det är viktigt att du som hundägare finns där för din vän. Om du märker av ovanstående symptom är det rätt att kontakta en veterinär. Veterinären kan hjälpa dig att komma på lösningar tillsammans eller testa olika metoder som har fungerat med gott resultat tidigare. Depression är ingen sjukdom som bara människor kan få, hundar är minst lika benägna att drabbas.

Så kan du hjälpa din hund

1. Se till att du inte är ledsen tillsammans med hunden. Hundar är otroligt duktiga på att snappa upp och absorbera känslor. När du vistas med hunden försök att hålla god min och vara på bra humör.

2. Majoriteten av alla hundar blir glada av att få komma ut och röra på sig. Ta med din vän på en lång skogspromenad där det finns nya dofter och annat kul som kan distrahera för stunden.

3. Uppmuntra hunden till era dagliga aktiviteter, men ge kanske lite extra uppmärksamhet och privilegier under denna period. Kanske kan hunden få komma upp i soffan där den vanligtvis inte brukar ligga eller varför inte få en godare middag några dagar i rad.

4. Lek mycket med din hund. Försök att få igång hunden igen genom att gå ut och kasta boll, åka i bilen (om hunden gillar detta), besök stranden och låt hunden bli plaskvåt om den så önskar.

Posted in: Okategoriserade
forma