Överviktiga hundar

Precis som hos människor så kan övervikt hos hundar leda till en rad åkommor, men kanske framförallt en förkortad livstid. Endast i Sverige beräknas ungefär hälften av alla hundar vara överviktiga. Vet du om din hund hör till dem? Och vad är du i så fall beredd att göra åt det? Hör du till dem som tycker att det bästa som finns är att sitta inne och mysa med hunden i soffan, och dela på något gott, kanske du kan inse att det är dags att sluta med det. Är du å andra sidan en hundägare som anser att det bästa både du och hunden kan göra tillsammans är att vara ute i ur och skur kan det vara svårare att se vad som är fel. Men precis som för oss människor så finns det en orsak till att hunden blir för tjock, och det är att kalorierna den äter är mer än kalorierna den gör av med.

Ta hjälp med din hund

Det kanske inte är lätt för alla att känna om hunden är överviktig, men på de flesta hundar går det bra. Är du orolig över detta kan du väl be att få fråga vid ett rutinbesök eller boka en tid för att göra en kontroll. Ska du åtgärda din hunds fetma kan du göra det på flera olika sätt, beroende på hur hunden mår i övrigt. Det finns idag särskilda simanläggningar där duktiga tränare kan lägga upp ett program för en överviktig hund som behöver motiveras att röra sig mer och göra det på ett skonsamt sätt. Annars kan du gradvis öka på dina egna promenader med din hund, och ta hellre flera kortare promenader om dagen än en enda jättelång så blir det roligare för er båda två. Har du din hund på ett bra hunddagis behöver du inte ge den lika mycket promenader hemma som om den är ensam hemma medan du är borta på dagarna. Ett bra hunddagis aktiverar din hund både med promenader, lek och annan träning och stimulans under dagarna.

Hur mycket ska din hund äta?

När du behöver minska ned maten din hund får av dig kan det vara klokt att minska den stegvis. Ta inte och skär ned på portionerna från en dag till en annan. Det tar tid att gå upp i vikt och det får ta tid att gå ned i vikt. Detsamma gäller ju dig själv. Ha gärna bra och lite enkla träningsredskap exempelvis i din tv bänk så du har enkel tillgång till dem. Bollar för dig och hunden, en matta att göra rörelser på, och ett par hantlar kan räcka bra. Se om du kan lära din hund lite övningar samtidigt. Lär den att hämta en boll, eller sitta fint, eller något annat du känner för, så tränar du både ditt eget tålamod och aktiverar hunden. Brukshundsklubbar finns också för dig som tycker att det är roligt att träna din hund. De brukar ha agility och all möjlig annan fysisk aktivitet som passar att göra tillsammans.

forma