Därför bör du inte adoptera en utländsk gatuhund

Under semestern kan vi stöta på gatuhundar och andra hemlösa djur. Det är svårt att nonchalera de små liven som djurvän och ofta vill man göra gott. Djuren är ofta magra med livlös päls och kan dessutom ofta ha synliga skador. Det finns flera som arbetar aktivt med adoption för att hundarna ska få komma till andra länder som exempelvis Sverige. Särskilt vanligt är det att hundar från Bulgarien och Rumänien adopteras till vårt land. Fast både Jordbruksverket och veterinärer går ut och avråder folk från adoptera utländska gatuhundar av flera olika anledningar. Det är bättre att hjälpa de hemlösa djuren på plats istället.

Smittbara sjukdomar och parasiter

Det mest uppenbara orsaken är naturligtvis olika sjukdomar och parasiter som vi inte vill ha in i landet. Ett exempel är en springmask som kan spridas till vilda djur som rävar och göra att vi inte kan äta bären som finns i skogen utan att koka dem. En av de mest fruktade sjukdomarna är rabies. En sjukdom som Sverige varit befriad från i över hundra år. Även om viruset hittas i vissa fladdermöss har inte något annat djur drabbats. Det finns än idag inget botemedel mot rabies och har sjukdomen brutit ut så innebär den döden. Så det bästa är att hjälpa organisationer i djurens hemländer istället. Det går att göra på olika vis, som exempelvis de som promenerar för att hjälpa hundar på plats i Rumänien, en promenad som leder till ökad uppmärksamhet och förhoppningsvis mer bidrag.

Psykiska problem för hundarna

Att föra in en hund från utlandet innebär inte bara en risk för andra djur och människor utan även för hunden. Den kan drabbas av psykiska problem på grund av resan och omställningen. Det går inte att få alla djur som levt på gatan att gilla ett vanligt “husdjursliv”. Symtomen kan te sig olika, djuret kan bli nervös, nedstämt eller aggressivt. Det kan även börja att gnaga på saker. Fast de flesta hundägare vet att ett skoskåp skyddar skorna från både valptänder och bus, och är ett måste i hundhemmet. Donera därför hellre pengar än att adoptera. Pengarna kan användas till vaccin, mat och veterinärkostnader. Det är även en god idé att skänka pengar till steriliseringsprogram för att minska antalet gatuhundar. I vissa länder bidrar staten med detta för att minska gatudjuren men det släpps ständigt ut nya djur på gatorna så behovet är kontinuerligt.

Posted in: Okategoriserade
forma