Att vara hundägare är förenat med stora kostnader – utöver själva inköpet av hunden, kostar en hund pengar under hela dess levnad genom mat, koppel, hundkorgar, brukshundsmedlemskap och alla andra saker som behövs för att hunden ska må bra och leva ett fullt liv. De absolut största utgifterna för en hundägare är dock veterinärkostnader. Det kanske är något som man hoppas aldrig behöva lägga pengar på som hundägare (eftersom det ju betyder att ens hund blivit sjuk eller skadad), men sannolikheten är stor att man åtminstone någon gång under hundens levnad kommer att behöva uppsöka veterinär. Bara en undersökning hos veterinär, utan någon som helst behandling, kostar vanligtvis ett par tusen kronor eller mer (beroende på bland annat om man kommer in akut med hunden eller inte), och om man dessutom skulle behöva genomföra en operation eller låta hunden stanna kvar hos veterinären över natten kommer man snabbt upp i femsiffriga belopp. Därför är det mycket viktigt att man så fort man har övertagit hunden från uppfödaren eller hundstallet tecknar en försäkring åt hunden.
Det finns två typer av hundförsäkring hos de flesta försäkringsbolagen: veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring. Den förstnämnda, veterinärvårdsförsäkringen, täcker precis som namnet antyder kostnader som uppkommer i samband med veterinärvård. Det är ett absolut minimum att teckna denna typ av försäkring åt sin hund, om man inte vill riskera att bli fast med tiotusentals kronor i veterinäravgifter. Om det värsta skulle hända, och ens hund råkar ut för en olycka eller blir allvarligt sjuk innan man har tecknat en försäkring, kan en nödlösning vara att ta ett lån på exempelvis Mobillan.se för att täcka veterinärkostnaderna för stunden, och sedan betala tillbaka lånet när man har lyckats få ihop pengarna. Det bästa är dock att aldrig utsätta sig själv eller sin hund för den situationen genom att teckna en försäkring så fort man får sin nya hund.
Livförsäkringen erbjuder ytterligare skydd genom att den också ger ersättning om hunden skulle dö, springa bort eller bli stulen. Det kan vara bra att teckna en livförsäkring för sin hund om man till exempel försörjer sig på den i någon mån, genom avel eller på annat sätt. Då täcker försäkringen upp något av den ekonomiska förlust som det innebär att förlora hunden.
Vissa försäkringsbolag erbjuder också en så kallad hundrasförsäkring. Dessa försäkringar har ofta ett mer långtgående skydd än en veterinärvårdsförsäkring, och är anpassade efter de sjukdomar och åkommor som vanligtvis drabbar just en egen hundras. Det är inte självklart att en hundrasförsäkring är bättre än en vanlig veterinärvårdsförsäkring, men man bör överväga den innan man bestämmer sig.
När man har hittat den eller de försäkringar som passar ens egna behov, kommer nästa steg i att välja försäkring åt sin hund, nämligen att jämföra de olika försäkringsbolagen med varandra. Även om flera bolag har samma typ av försäkring kan villkoren för dessa nämligen se väldigt olika ut. Två faktorer som man ska titta på är till exempel självrisken och premien, som styr hur mycket man faktiskt kommer att få betala – vilket ju är hela anledningen till att man tecknar en försäkring.