Välkommen hem valp

 

När man har bestämt sig för att köpa en valp så är det ofta stora förväntningar som kommer med detta, man ska få en ny familjemedlem och hunden är ju känd för att vara människans bästa vän. Ofta blir hela familjen involverad i att välkomna den nya familjemedlemmen och om man hittar en valp innan dess att den är åtta veckor och får flytta hemifrån så kan längtan kännas väldigt lång.

Liksom när du barnsäkrar ett hem så att barnet inte ska kunna göra illa sig eller förstöra grejer så bör du göra detsamma inför hemkomsten av din valp. Valpar har ännu inte lärt sig vad man får och inte får göra samt vad som är farligt för den. Dessutom kommer den att komma in i en period där det ständigt kliar i tänderna och den vill tugga på allt det som finns omkring den. Då är det viktigt att du tar bort saker som du är rädd om samt saker som den kan göra sig illa på.

Valpen är inte heller rumsren när den kommer och du bör vara förberedd på att behöva gå ut med den var och varannan timme under några månader framöver. Forskning har visat att valpen inte har kontroll över sin egen blåsa innan dess att den är sex månader. Den har ännu inte lärt sig att använda musklerna för att hålla kisset inne när det vill ut. Därför är det viktigt att du inte blir arg på den när den kissar inne. Om du är tålmodig och konsekvent kommer det med tiden.

När valpen precis kommer hem till dig så har den precis lämnat den lilla trygghet som den har känt till i livet, sin mamma och sina syskon. Även om du vill överösa den med kärlek så kan detta upplevas som överväldigande för valpen och den kan istället bli rädd. Det bästa är om valpen får bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro och att ni låter den komma till er istället för att den blir jagad runt om i hemmet. Valpar är ofta mycket sociala i grunden och den kommer att vilja vara där ni är. Därför är detta ingenting som ni behöver oroa er för.

Ni bör redan från start göra ett ställningstagande för huruvida hunden kommer att sova i sängen eller inte, om man inte vill ha hunden i sängen bör man inte ta upp den lilla valpen heller. Det kan kännas lockande när den gnyr på natten och verkar rädd och övergiven. En lösning för detta är att istället sova med valpen på en madrass på golvet. Då får den även den tryggheten den behöver. Om du tar upp valpen i sängen kan du räkna med att ha hunden i sängen sedan.

forma