Nakenhund – att tänka på

Nakenhunden är en speciell hund med speciella behov. Den kanske vanligaste typen av nakenhund (i alla fall i Sverige) är kinesisk nakenhund, eller Chinese crested dog som rasen egentligen heter. Chinese crested dog finns faktiskt i två varianter, varav en har päls och brukar kallas powder puff (på grund av att den har väldigt fluffig päls), men det är framförallt den nakna varianten som är mest känd. Andra exempel på nakenhundar är xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund) och perro sin pelo del perú (vilket bokstavligen betyder ”hund utan hår från Peru” – rasen kallas också peruansk nakenhund).

Att äga en nakenhund medför naturligtvis att man måste ta hänsyn till rasens speciella behov, vilket oftast innebär betydligt mer arbete och skötsel än många andra hundraser. Man ska därför tänka en extra gång, och vara säker på att det är just en nakenhund man vill ha, innan man bestämmer sig för att skaffa en. Det gäller särskilt här i Sverige, eftersom nakenhundar inte är väl anpassade efter det kalla klimatet här. Har man en nakenhund i Sverige måste man med andra ord vara noga med att klä på den ordentligt med kläder och skor, för att den ska klara av att gå promenader om vintern. Av samma anledning är det viktigt att se till att man har tillräckligt hög inomhustemperatur (vilket gäller även på sommaren, men särskilt på vintern). Ett effektivt sätt att få upp värmen inomhus och kontrollera temperaturen noga är med en värmepump, till exempel en CTC-värmepump från Buildor.se, som kan använda berg, mark eller sjö som värmekälla.

Det är dock inte bara på vintern som en nakenhund kräver extra omvårdnad, utan året om. Något som sannolikt kommer att ta upp en stor del av en nakenhundsägares fritid är till exempel att ge sin hund bad. Det bör man nämligen göra ungefär en gång i veckan, ibland oftare, vilket kan jämföras med en korthårig hund, som bara behöver badas en gång om året, om ens det. Anledningen till att nakenhundar behöver badas så ofta, trots att de inte har någon päls som blir smutsig eller tovig, är just att de inte har någon päls. Hundars hud producerar nämligen en olja, som ska bidra till att skydda huden. Hos hundar med päls absorberas denna olja i pälsen, men på nakenhundar bildar den istället en hinna som måste tvättas bort regelbundet.

Eftersom en nakenhunds hud hela tiden är exponerad kräver den också lite mer omvårdnad, precis som människors. Många nakenhundar tycker till exempel om att ligga i solen och värma sig, och då är det viktigt att skydda hundens hud med solskyddsfaktor, särskilt om man har en ljus variant av nakenhund. Huden kan också bli torr, och då behöver man smörja in den med en återfuktande kräm. Rasen kan också få andra hudproblem som drabbar människor, som eksem och pormaskar. Är man osäker på hur man ska sköta sådana problem när de uppstår (och förebygga att de uppstår igen) kan man kontakta den uppfödare man köpte hunden från, som har mycket erfarenhet med liknande saker.

Slutligen kan det vara en bra idé att ha särskild koll på hundens tänder, i alla fall om man har en kinesisk nakenhund, eftersom tandavfall ligger genetiskt i rasen. Tänderna kan därför behöva lite extra omvårdnad.

forma