Pälsvård för hundar

Hundens päls är en viktig faktor att ha med i beräkningen när man väljer hundras, eftersom den till stor del påverkar hur mycket tid man kommer att behöva lägga ned på pälsvård. Om man vet med sig att man inte kommer att orka eller ha möjlighet att ägna en eller flera timmar i veckan åt att borsta och tvätta hundens päls, bör man till exempel välja en korthårig eller släthårig hund. Hundraser med denna typ av päls behöver i princip ingen pälsvård alls – det kan räcka med ett bad någon gång om året, och att borsta av dem när de är i en fällperiod. Det sistnämnda är dock framförallt för ens egen bekvämlighet – det är lättare att samla ihop hundhåren i en borste än att de hamnar överallt i hemmet. Det är dock omöjligt att undvika att hunden fäller hår, oavsett hur mycket man än borstar dess päls. Man måste därför räkna med att hundhår inte bara hamnar i borsten, utan också på ens mattor, på soffan och på ens kläder. Därför är det alltid bra att ha en klädroller hemma att ta bort håren från kläderna med innan man ska gå ut. Det kan också vara en bra idé att byta om till lite mer tåliga kläder när man kommer hem efter jobbet, som man inte är lika rädd om och som det inte gör något om det kommer hundhår på. Du hittar kläder av bra kvalitet och till bra pris på Outletsverige.se, som du kan bära både hemma och på jobbet.

Nästa steg på skalan i pälsvårdsbehov är strävhåriga hundraser. Fördelen med dessa raser är att de knappt fäller något hår. Å andra sidan kräver en strävhårig päls mer skötsel på det sättet att man måste trimma den några gånger om året för att den ska hålla sig i fint skick. Om hunden har underull måste man också skrapa pälsen med en underullsskrapa. En hund med strävhårig päls måste man också tvätta oftare: ungefär en gång i månaden.

Detsamma gäller hundar med medellång päls, som Golden Retriever. Har hunden ännu längre päls än så, som afghanhundar som kan ha päls som hänger hela vägen ned till golvet, måste man tvätta hunden betydligt oftare än så för att pälsen inte ska tova sig – ungefär var 4 eller var 10 dag är lagom. Pälsen måste självklart också kammas efter varje bad, vilket i sig är en mycket tidskrävande process. Man ska med andra ord inte skaffa en långhårig hundras om man inte är beredd på att ta hand om hundens päls på rätt sätt.