Hundens vila och sömn

De flesta har nog hört talas om det som brukar kallas ”hundsömn”, det där tillståndet som är så typiskt för hundar där de verkar sova, men ändå har koll på omgivningarna runt dem genom långsamma blinkningar då och då. Det är ett tillstånd som hundar kan tillbringa stora delar av sin ”vakna” tid i, då hundar har ett mycket större behov än människor av vila och sömn. Medan en vuxen människa bör sova mellan 7 och 8 timmar varje natt, behöver en vuxen hund så mycket som 12 till 18 timmars sömn på ett dygn. Unghundar och valpar sover ännu mer än så – från 16 timmar per dygn till i princip dygnets alla timmar (när valparna är som yngst).

Som hundägare är det därför viktigt att se till att ens hund förses med förutsättningarna för att kunna vila och sova de timmar per dygn som den behöver för att må bra. Om ens hund lider av sömnbrist kan man märka det på flera olika sätt, till exempel genom att den blir extra känslig för ljud, blir lättirriterad och aggressiv och att den blir känsligare för beröring och smärta. Om man brukar träna lydnad eller någon annan hundsport med sin hund kan man också märka att hundens koncentration försämras, precis som hos människor som lider av sömnbrist. Negativa effekter av sömnbrist hos hundar som kanske inte syns på utsidan är till exempel att immunförsvaret försvagas och att hunden blir stressad.

Det kanske viktigaste man kan göra för att se till att hunden får den sömn den behöver är att skapa en plats i hemmet som är helt reserverad för hunden, där hunden har sin korg. Det är bra om denna plats är i ett någorlunda undanskymt hörn av hemmet, där hunden exempelvis inte störs av människor som kommer och går vid ytterdörren. Grundregeln för att hunden ska känna sig helt trygg där är att man inte stör hunden när den ligger i sin korg; när hunden går till sin plats ska man inte klappa den, och definitivt inte väcka den om den sover (vilket man för övrigt helst inte ska göra även om hunden sover på andra platser i hemmet). Har man barn är det mycket viktigt att man lär dem dessa regler, både för hundens och barnens skull: en hund som känner sig hotad eller skrämd kan nafsa om dess varnande morrningar ignoreras, och alla barn vet kanske inte vad det betyder när en hund morrar.

Om man planerar att låta sin hund tillbringa längre perioder utomhus på tomten, är det viktigt att se till att det också där finns en plats där hunden kan vila eller sova, som en hundkoja eller liknande, och där hunden även kan söka sig undan väder och vind om den skulle vilja. Du hittar allt material du behöver för att bygga en hundkoja eller en liten hundgård på Byggmax.se. Det är dock viktigt att läsa på om lagar och regler gällande att låta sin hund vistas längre perioder utomhus i hundgård innan man gör slag i saken – lagarna reglerar både storleken på hundgården och dess utformande, liksom hur länge hunden får vistas där.