Hunden och städning

När man köper en hund tar man inte bara på sig ansvaret att ta hand om en levande varelse och att sköta den i vått och torrt – man tar också på sig flera extra timmars städning i veckan. Det är något som förstagångsägare till hundar inte tänker på särskilt ofta, men snart blir varse. Att ha hund betyder nämligen att man konstant kommer att hitta hundhår, på ställen man inte ens visste fanns i hemmet, och att grus och lera oundvikligen kommer att komma in från hallen på blöta dagar. Det finns dock vissa knep man kan ta till för att göra städningen efter hunden lite lättare.

Det första knepet är en förebyggande åtgärd: det gäller helt enkelt att försöka stoppa så mycket smuts som möjligt i hallen, innan den har kommit in i resten av hemmet. När hunden är ute och går fastnar mycket smuts och grus på tassarna och i pälsen på hundens ben och mage, och om man inte gör något åt det kommer den smutsen att följa med hunden in. Därför är det bra att ha en absorberade matta innanför dörren, som kan suga upp det värsta och som man enkelt kan kasta i tvättmaskinen när den blir för smutsig. Man bör också alltid ha en trasa eller handduk att torka av hunden med i hallen. På blöta dagar, när hunden blivit riktigt lerig, kan man också förbereda en liten balja med vatten i hallen som man kan skölja av hunden med provisoriskt när man kommer tillbaka efter promenaden.

Något man däremot inte kan stoppa i hallen är hundhår. De allra flesta hundraser fäller hår, och de fäller året runt. Dessutom fäller de extra mycket under vissa perioder. Som hundägare måste man därför vänja sig vid tanken på att det ligger hundhår lite här och var, för ens egen mentala hälsas skull. Däremot kan man enkelt ta bort hundhår från soffor, mattor och andra textilier där de gärna biter sig fast genom att trä på sig ett par gummihandskar. Med hjälp av dessa kan man svepa med handen över tyget och samla ihop håren till en liten tuss, som man helt enkelt kan plocka upp och slänga. På det sättet kan man hålla hundhårsnivån till ett minimum. Det är också en bra idé att borsta igenom hundens päls regelbundet (gärna utomhus). Då hamnar det mesta av hundhåren förhoppningsvis i borsten istället för på golvet.

Ett annat bra städredskap att ha hemma är en mikrofiberduk. Den absorberar smuts betydligt mer effektivt än en vanlig trasa, vilket gör det lättare att få bort eventuella tassavtryck på golvet eller nosavtryck på fönstren.

Hur mycket man än håller efter hunden med kontinuerlig städning på det här sättet kommer det dock att finnas mycket smuts kvar i hemmet, något man märker när man plockar bort alla möbler inför en flytt. För att ha tid att koncentrera sig på att bära ut allt och frakta det till ens nya hem kan det därför vara en bra idé att anlita en städfirma för att hjälpa till med flyttstädningen. Du kan enkelt få hjälp med flyttstädning i Landskrona eller någon annan svensk stad på Qleano.se.